İmam Rabbani aslen nereli?
İslam coğrafyasında ve özellikle Türkiye’de İmam-ı Rabbani ismiyle tanınan Ahmed Faruk Sirhindi, 26 Mayıs 1564 (Hicri 14 Şevval 971) tarihinde Hindistan’ın Pencap eyaletine bağlı Sirhind şehrinde doğdu.
İmam Rabbani hangi mezheptendir?
İmam Rabbani, teolojik açıdan temel olarak Hanefi-Maturidi çizgisini takip eder. Bunun en açık göstergesi, mektuplarında İmam Ebu Hanife’den ismini zikrederek bahsetmesidir. Yaşadığı yer, Hanefi mezhebinin hakim olduğu bir bölgedir.
İmâm-ı Rabbânî kimin soyundandır?
1563 yılında Hindistan’ın Sirhind kentinde doğdu. Lakabı “Bedreddin” olmasına rağmen Hz. Ömer’in soyundan geldiği için “Faruki” olarak bilinir.
İmâm-ı Rabbânî hangi tarikata bağlı?
Nakşibendiyye mezhebinin kurucusu. İmam-ı Rabbânî’nin (ö. 1034/1624) mektuplarından derlenen eser. Hint Nakşibendi Müceddidi Şeyhi. Hindistan’da Nakşibendi mezhebini yayan mutasavvıf İmam-ı Rabbânî’nin Mürşidi.
İmâm-ı Rabbânî Arap mı?
Nakşibendi tarikatının üyeleri arasında İmam-ı Rabbani (ilahi bilgiye sahip bir alim) ve “müceddid-i elf-i sani” (Hicretin 2. bin yılının müceddidi) ünvanlarıyla bilinir. Kökleri Kabil’de olan ve soyunun ikinci halifeye dayandığını iddia eden bir aileye mensuptur.
İmamı Azam Türk mü?
Ebû Hanîfe, 80/699 yılında Kûfe’de doğmuştur. Mensubu olduğu ailenin aslen Afganistan’ın Kâbil bölgesinden olduğu ve Sasânîler döneminde önemli devlet hizmetlerinde bulunan bu ailenin, İslam fetihleri sonucu Irak’a göç ettiği rivayet edilmektedir.
İmam Rabbani ehli sünnet midir?
Bazıları Rabbani’yi ikinci bin yılın Müceddidi ve Müçtehidi olarak görüyor. Ayrıca İslami öğretileri tasavvuf ile birleştirdiği için “Sıla” olarak da adlandırıldı. Rabbani, bir insanı bu dünyada ve ahirette yükseltecek olan tevazuun ne olduğunu ve kurtuluşun ancak Ehl-i Sünnet’i takip etmekle mümkün olduğunu açıkladı.
Serhendi ne anlama gelir?
7 Sihrind kelimesi Hintçede aslan ormanı anlamına gelir. Telaffuzu kolaylaştırmak için “Serhend” olarak değiştirildi. Bugün bu kasaba, Pakistan sınırları içindeki Lahor ile Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi arasındaki yol üzerinde büyük bir şehirdir.
İmâm-ı Rabbânî’nin mezarı nerede?
Seyfeddin Faruk-i Hazretleri’nin Türbesi, Fatehgarh Sahib, HindistanAhmed Sirhindî / Kabristan
İkinci bin yılın müceddidi ne demek?
Müslüman geleneğine göre, İslam’ı canlandırmak, yabancı unsurlardan arındırmak ve asli saflığına kavuşturmak üzere her hicri yüzyılın başında ortaya çıkan kişiyi ifade eder.
İmam Rabbani’nin Hz. Babası kimdir?
İmam-ı Rabbânî, 971/1564 yılında Hindistan’ın Sirhind şehrinde doğdu. Küçük yaşta başladığı eğitimini, Çiştiyye ve Kadiriyye tarikatından ruhsat almış babası Şeyh Abdülehad’ın gözetiminde Siyalkut’ta sürdürdü.
Rabbani zikri nedir?
İmam-ı Rabbani’ye göre zikrin amacı gafletten kurtulmaktır. Ayrıca zikir sadece belli ayetleri okumak anlamına gelmez. Dini kurallara ve görgü kurallarına uyarak alışveriş yapmak da zikir sayılır. Aynı şekilde kör bir insanı yolda hendeğe düşmekten kurtarmak da zikir gibidir ve hatta daha faziletlidir.
Hz Muhammed hangi tarikata mensuptu?
Seyyidler ve Şerifler, İslam tarihindeki ilk aile olan Ehl-i Beyt’in üyeleridir ve aynı zamanda bu soydan gelirler. İslam’ın Caferi mezhebi ve Alevi-Bektaşi Sufi mezhebi üyeleri, Muhammed ve On İki İmam inancını takip ederler.
Müceddidi elfi sani ne demek?
İkinci bin yılın yenilikçisi! Müceddid-i Elf-i Sani! 14 Şevval 971’de (26 Mayıs 1564) Doğu Pencap’taki Sirhind’de (Serhind) doğdu. Nakşibendi tarikatının mensupları arasında İmam-ı Rabbânî (İlahi Bilgiye Sahip Alim) ve “müceddid-i elf-i sânî” (Hicri 2. bin yılın müceddidi) ünvanlarıyla bilinir.
İmâm-ı Rabbânî Hazretlerinin hocası kimdir?
Hazret-i İmam-ı Rabbani ikinci defa hocası Muhammed Bâkibillah’ın yanına gitti, bir müddet kaldı ve sonra memleketine döndü. Bir müddet müritleri ve isteklileri teşvik etmekle meşgul oldu. Bu arada çok yüksek derecelere ulaştı.
İmamı Aza’ya neden Ebû Hanîfe denmiştir?
Hicri 150 (767) yılında Bağdat’ta vefat eden Ebû Hanîfe, yaşadığı dönemin âlimleri arasında önemli bir yere sahip olması, ilklere imza atması ve pek çok âlimin kendi yolunu benimsemesi gibi sebeplerden dolayı “İmam-ı Azam” lakabı ile anılmıştır.
Serhend hangi ülkede?
Telaffuzu kolaylaştırmak için “Serhend” olarak değiştirildi. Bugün bu şehir, Pakistan sınırları içindeki Lahor ile Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi arasındaki yol üzerinde büyük bir kasabadır.
İmamı Rabbani’nin Hz. Babası kimdir?
Hayatı İmam-ı Rabbânî, 971/1564 yılında Hindistan’ın Sirhind şehrinde doğdu. Küçük yaşta başladığı eğitimini, Çiştiyye ve Kadiriyye tarikatından lisans almış babası Şeyh Abdülehad’ın gözetiminde Siyalkut’ta sürdürdü.
İmam Rabbani neden hapse girdi?
Dîn-i İlâhî adı verilen bu yeni oluşumun yayılmaması İmam-ı Rabbânî’nin bir başarısı olarak kabul edilir. Kendisinden sonra Ekber Şah’ın yerine geçen oğlu Cihangir Şah, ordudaki taraftarlarının sayısının artması nedeniyle vezirlerinin onun bir tehdit oluşturduğunu söylemesi üzerine Rabbânî’yi hapse attırdı.