Yonca en çok hangi gübreyi sever?
Yonca, topraktan büyük miktarda besin çıkaran bir bitkidir. Genellikle, toprak işleme sırasında günde 50-60 kg alfalfa DAP gübresi uygulanır. Ayrıca, her biçme işleminden sonra hektar başına 8-10 kg amonyum nitrat uygulanmalı ve sulama yapılmalıdır.
Yoncanın hızlı büyümesi için ne yapmalı?
Drene edilmeli ve tesviye edilmelidir. Çünkü yüksek yeraltı suyu ve durgun su, yoncanın veriminin düşmesine ve giderek seyrekleşmesine neden olur. Bu nedenle yüzey drenajına büyük önem verilmelidir. Bu nedenle her 90-100 metrede bir eğim yönüne dik hendekler açılarak tahliye yapılmalıdır.
Yoncaya kaç günde bir su verilir?
Genel olarak, yoncanın iki kez sulanması önerilir, bir hafta önce ve bir hafta sonra. Özellikle ilk birkaç yılda yonca daha fazla suya ihtiyaç duyar. Yonca bitkileri sel veya yağmurlama sistemleri kullanılarak sulanabilir. Ancak, sel sulama toprağın iyi düzleştirilmesini gerektirir.
Yoncaya Dap gübresi ne zaman atılır?
Yonca gübrelemesinde kullanılan DAP gübresi veya 18 46, %18 azot ve %46 fosfor içermekte olup, yonca ekiminden önce, yılsonunda ve kış başlangıcında kullanılmaktadır.
Yoncaya kükürt atılır mı?
Öte yandan, çok asidik veya alkali olan topraklar yoncanın incelmesine yol açar. Bu nedenle, alkali ve yüksek pH değerine sahip kireçli topraklara kükürt, asidik topraklara ise kireç uygulanmalıdır.
Yoncaya taban gübresi atılır mı?
Sağlıklı yonca ve yüksek verim için fosfor ve potasyum eksikliklerini gidermek çok önemlidir. Yoncanın gübrelenmesi farklı aşamalarda gerçekleşir. Temel gübre ekimden önce ve genellikle ekimle aynı anda uygulanır.
En iyi yonca tohumu hangisi?
Yüksek Kaliteli Yonca Tohumu Seçenekleri Kaplamasız yonca tohumu, mevcut en doğal ve işlenmemiş seçeneklerden biridir. Mikro yonca tohumları kuraklığa dayanıklılıklarıyla bilindiklerinden faydalıdır. Çim yoncası tohumu çeşitleri, daha az su ve bakımla tüm yıl boyunca yemyeşil bir manzaranın tadını çıkarmanızı sağlar.
Yonca nasıl büyütülür?
Yonca, çok kumlu olmayan, tınlı ve yeterli miktarda kireci olan toprakları tercih eder. Yoncanın ekileceği alan drene edilmeli ve düzleştirilmelidir. Yüksek yeraltı suyu ve durgun su, yoncanın düşük verimliliğine yol açar ve giderek seyrekleşir. Bu nedenle yüzey drenajına büyük önem verilmelidir.
Yoncaya ot ilacı ne zaman atılır?
125 ml/gün. Yoncanın 10-12. yaprak döneminde uygulanır.
Yonca sulanmazsa ne olur?
Genellikle son sulama hasattan 3-10 gün önce yapılır. Yonca uzun köklere sahip bir bitkidir ve bu nedenle sık sulama yapılmadan uzun süre yaşayabilir. Ancak yaz aylarından sonra toplam 45 gün süren kuraklık döneminde sulama yapılmazsa çoğu yonca bitkisi zarar görecek ve yok olacaktır.
Yonca 1 yılda kaç defa biçilir?
Yonca yılda ne sıklıkla hasat edilir? Yonca çoğu bölgede yılda üç ila dört kez, bazı bölgelerde ise yılda yedi ila sekiz kez hasat edilebilir.
Yonca ömrü ne kadardır?
Yoncanın 1/3’ü çiçek açtığında sabanla yer altına alınır, bu da toprağı organik madde ile zenginleştirir ve iyileştirir. Yoncayı diğer yem bitkilerinden üstün kılan özelliklerini aşağıda sıralayabiliriz. a-Ülkemizde yonca yetiştirme alanları çok geniştir. b-Uzun ömürlü bir bitkidir. Yoncanın ortalama ömrü 7 yıldır.
Yonca bitkisi hangi gübreyi sever?
Yonca yetiştiriciliğinde gübreleme yöntemi: Ekim sırasında dekara 2-3 kg azot ve 15-20 kg potasyum verilmelidir. Yonca bitkileri büyük miktarda fosfor gerektirir. Yeterli fosfor yoksa yoncanın kök sistemi çok zayıf kalır. Fosfor, yoncada yüksek kaliteli ürün elde edilmesini sağlar.
DAP 18 46 0 ne işe yarar?
Azot ve fosfor gibi iki önemli bitki besinini içeren kompleks bir gübredir. Çok miktarda fosfor içerdiğinden kök gelişimini hızlandırır ve bitki gelişiminin erken evrelerinde kök sistemini güçlendirir. Çiçeklenmeyi sağlayarak tane ve meyve tutumunu artırır.
DAP gübresinin etkisi ne kadar sürer?
İçerdiği fosfatın büyük kısmı (%90) suda çözünebildiğinden, bileşimindeki fosfor ve azot, toprağa verildikten sonra gerekli nemi bulduğu takdirde hemen kullanıma hazır hale gelir. İçerdiği fosfor, diğer fosforlu gübrelere göre daha hızlı çözünür. Etkisi birkaç yıl sürer.
18-46 gübre ne zaman atılır?
Çiçeklenmeyi sağlayarak tane ve meyve tutumunu artırır. Fosfor eksikliğinde ürün miktarında ve kalitesinde azalma olur. Ekim/dikimden önce veya ekim/dikim sırasında tohuma veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
En iyi yaprak gübresi hangisi?
İtalya’da üretilen MEGAFLOR, %100 hızlı çözünebilirliği ve saflığı nedeniyle dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak kabul edilir ve ağır metaller, klor ve kireç içermez.
Yoncaya azot verilir mi?
Gübreleme Yonca bir baklagil olduğundan ekim yılı dışında azotlu gübre uygulanmaz. Toprakta bulunan azot da dahil olmak üzere uygulanacak azot miktarı dekara yaklaşık 4 kg’dır.
1 dönüm yonca ne kadar su ister?
Yoncanın yıllık su ihtiyacı yaklaşık 1250-1300 mm’dir. Yaz aylarında su ihtiyacı ayda yaklaşık 250-300 mm’dir. Bu miktar tarla yüzeyinde 25-30 cm su anlamına gelir. Her iki haftada bir su verilmesi (yaklaşık 15 cm) verimliliği artırır.