Belediye meclis kararını kim iptal eder?
Belediye meclisi kararının iptali için açılacak dava, idare mahkemelerinin görev alanına girmektedir. Bu nedenle iptal davası açan kişilerin idare mahkemelerine başvurmaları gerekmektedir.
Belediye meclisinin feshini kim yapar?
Belediye Meclisi, kanunda öngörülen olağan ve olağanüstü toplantıları dışında toplandığı için Danıştay tarafından feshedilmiştir. 1580 sayılı Belediye Kanununun 54. maddesinde, bütçe görüşmelerine rastlayan toplantıların azami süresinin 30 gün, diğer toplantıların süresinin ise 15 gün olduğu hükme bağlanmıştır.
Belediye Başkanlığından düşürme kararlarına karşı nereye başvurulur?
Bu kararlara karşı, ilan tarihinden itibaren on beş gün içinde İdare Meclisi Genel Kuruluna itiraz edilebilir. İtiraz bir ay içinde sonuçlandırılır. “İtiraz üzerine verilen karar kesindir.”
Belediye meclisi nasıl düşer?
“Milletvekilliğinin Sona Ermesi” başlıklı 29. maddede; “Milletvekilliği, ölüm veya istifa halinde kendiliğinden sona erer. Meclis üyeliğinden istifa başvurusu Belediye Başkanına yapılır ve Belediye Başkanı tarafından Meclise sunulur.
Belediye meclisi fesih olursa ne olur?
Belediye başkanı, hukuka aykırı gördüğü meclis kararlarını gerekçelerini de belirterek beş gün içinde yeniden görüşülmek üzere meclise geri gönderebilir; burada da meclisin ısrarı üzerine kesinleşen kararlara karşı on gün içinde idari yargı yoluna başvurabilir.
Belediye meclis kararına nasıl itiraz edilir?
İdari tedbirler bazen hukuka aykırı olabilir. Bu durumda, idari mahkemede iptal davası açılabilir. Belediye meclisinin kararına karşı 60 gün içinde yürütmenin durdurulmasıyla iptal davası açılmalıdır. Belediye meclisinin kararına karşı itiraz dilekçesinin bir kopyasıyla birlikte idari mahkemeye başvuruda bulunmalısınız.
Vali belediye başkanını görevden alabilir mi?
5393 sayılı Kanunda öngörülen hallerin ortaya çıkması halinde yeni düzenlemeyle, belediye başkanının İçişleri Bakanı veya vali tarafından atanması imkânı sağlanıyor.
5393 sayılı kanunun 49. maddesi nedir?
Bilindiği üzere 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesinde: “…kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan görevliler, belediye başkanının talebi üzerine belediyelerde daire başkanı ve üst düzey yönetici kadrolarında geçici olarak görevlendirilebilirler.” denilmektedir. Bu görevlendirme, kendilerinin ve kurumlarının muvafakati ile yapılır.
Encümen kararlarını kim onaylar?
Onay için hazırlanan gündem, Konsey Başkanı ve Konsey üyeleri tarafından kesinleştirilerek onaylanır.
Belediye meclis üyeleri maaş alır mı?
Belediye meclis üyelerinin maaşları her belediyenin nüfusuna göre değişmektedir. 2023 yılı net maaşları şu şekildedir: 10.000’e kadar nüfusu olan belediyelerde net maaş 750 TL’dir. 10.001 ila 50.000 nüfusu olan belediyelerde net maaş 1’dir.
Belediye hangi mahkemeye verilir?
Belediyelere karşı açılan davalar idari mahkemelerde görülürken, gerekçeli kararlar bu mahkemeler tarafından her iki tarafa da tebliğ edilir. Mahkeme gerekli inceleme ve araştırmayı yaptıktan sonra, her iki tarafa da açıkladığı gerekçeli kararla birlikte 30 gün içinde itiraz veya temyiz hakkı verir.
Belediye encümen ne demek?
Belediye kanununda gösterilen görevleri yapan, belediye meclisinin özel kanunlarla verdiği görevleri inceleyen ve belediye meclisi bulunmadığı zamanlarda bunlar hakkında karar veren organdır. Belediye meclisi, belediye idaresinin alt karar alma ve danışma organıdır.
Belediye meclis üyesi istifa ederse yerine kim geçer?
Görüldüğü üzere 5393 sayılı Kanunun 29. maddesinde meclis üyeliğinden istifa dilekçesinin Belediye Başkanına verilmesi ve Belediye Başkanı tarafından Meclise bilgi verilmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.
Belediye Başkanlığı hangi hallerde düşer?
“Belediye başkanının mazereti olmaksızın ve aralıksız olarak yirmi günden fazla görevinden ayrılması ve bu durumun mahallin en büyük mülki amirince tespit edilerek İçişleri Bakanlığına bildirilmesi halinde, belediye başkanı bir ay içinde mülki idare amirince verilecek kararla başkanlık görevinden uzaklaştırılır.”
Belediye encümeni kendi kararını iptal edebilir mi?
Belediye meclisi kararlarının iptali davasının özellikleri. Şu şekilde sıralayabiliriz. Belediye meclisi tarafından alınan kararın hukuka aykırılık dışında herhangi bir gerekçeyle iptali istenemez. Belediye organlarının kararları çoğunlukla tüm toplumu etkileyen arazi kullanım uygulamaları gibi konularla ilgilidir.
Belediye encümen kararı nasıl bozulur?
Makalede belirtildiği üzere, belediye meclisinin aldığı tedbir veya karardan endişe duyan herkes, üst makamlardan bunu iptal etmesini, değiştirmesini veya yeniden karar vermesini talep edebilir. Üst makam yoksa, bu talep vekil makama iletilir.
Belediye meclisi kararlarını kim onaylar?
Nüfuslu şehirlerde bu, belediye meclislerinin kararı ve mülki idare kurulunun onayı, valinin teklifi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile yapılır. Belediye Kanununun 6. maddesi sınır uyuşmazlıklarının çözümünü düzenler.
Kaymakam belediye meclis kararına itiraz edebilir mi?
Belediye meclisi kararlarının yasallığı yargı denetimine tabidir. Belediye başkanı, talep edilmesi halinde kesin meclis kararlarının iptali için 10 gün içinde idari mahkemelere başvurabilir. Mülki idare amirleri de genel şartlara uygun olarak iptal davası açabilir.
Belediye başkanı meclis kararını veto ederse ne olur?
Yani; Belediye Başkanı, hukuka aykırı gördüğü Meclis kararlarını gerekçelerini de belirterek yeniden görüşülmek üzere Meclise geri gönderebilir ve Meclis, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla kararında ısrar ederse karar kesinleşir[58].